Hyppää sisältöön

Kak­sois­käy­tös­tä rat­kai­su­ja koko yh­teis­kun­nal­le: sa­tel­liit­ti­tek­no­lo­gioi­ta ja kvant­ti­tie­to­ko­nei­ta

28.3.2024 Yleinen

Satelliitti taivaalla kuvattuna pilvien yläpuolelta
Kuva: Shutterstock: Artsiom P

Puolustus- ja turvallisuussektoreilta erityisesti kaksoiskäytössä nähdään vahvaa potentiaalia, sillä kaksoiskäyttöteknologiaa voidaan hyödyntää sekä siviili- että puolustuskäytössä.

“Puolustusalan innovaatioille on nyt kova kysyntä ja Suomen saama Naton Diana-kiihdyttämö ja kaksi testikeskusta ovat jatkossa tarjolla startup-alan yrityksille. Toivommekin Suomesta mahdollisimman suurta osallistumista vuoden 2024 Diana-haastekilpailuun. Pitch Finland DefSec -tapahtuma onkin loistava esimerkki puolustusalasta kiinnostuneiden suomalaisten start-up -yritysten kartoittamiseksi,” VTT:n Vice President Sauli Eloranta sanoo.

Tilaisuutta järjestämässä ovat FiBAN (Finnish Business Angels Network ry), Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy), VTT (Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy​), Business Finland, Riihimäen kaupunki, Defence Innovation Network Finland, Digital Defense Ecosystem, FVCA – Pääomasijoittajat ry ja Kyberala ry. Tapahtuma on osa EU-rahoitteista Connect2Scale-hanketta sekä Riihimäen kaupungin vetämää Define-hanketta.

Kaksoiskäyttö- ja puolustusteknologiat ovat yhä ajankohtaisempia myös Tesin kannalta – Tesi on jo nyt merkittävä sijoittaja esimerkiksi Sisu Auto ja Rauma Marine -yrityksissä

“Startup- ja kasvuvaiheen sijoituksiamme ovat muun muassa Iceye, IQM, Varjo Technologies ja Dispelix. Selvitämme tällä hetkellä, miten Tesi voisi aktiivisemmin olla mukana kehittämässä ja kansainvälistämässä Suomen puolustusteollisuuden ekosysteemiä yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa,” Tesin sijoitusjohtaja Keith Bonnici kertoo.

Suorien sijoitusten lisäksi Tesi sijoitti toukokuussa 2023 Naton Innovation Fund -rahastoon 35 miljoonaa euroa. Rahaston kokonaiskoko on miljardi euroa.

“Tesille kesäkuun pitchauskilpailu antaa erinomaisen mahdollisuuden päästä tutustumaan lupaaviin alkuvaiheen kaksoiskäyttöyrityksiin,” Bonnici lisää.

Pitch Finland DefSec -kilpailuun odotetaan hakijoita Suomesta, Baltiasta sekä Pohjoismaista ja startup-hakuaika päättyy 26. huhtikuuta. Enkeli- ja pääomasijoittajat ovat valmiita sijoittamaan kilpailun parhaaseen yritykseen 100 000 euroa.

MaanpuolustusAreenan yleisötilaisuudessa Suomen roolista Natossa ja suurvaltojen välisessä teknologiakilpailussa keskustelua virittävät Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä sekä puolustusvoimien edustaja. Keskustelu jatkuu paneelikeskustelussa, jossa on mukana muun muassa kyberturvallisuuden professori ja kansanedustaja Jarno Limnéll sekä Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko. Lisäksi iltapäivän kutsuvierasseminaarissa puolustusteollisuuden innovaatioista puhumassa ovat muun muassa Olli Ruutu puolustusministeriöstä sekä yrityselämän edustajia.

MaanpuolustusAreena ja Pitch Finland DefSec järjestetään Riihimäellä järjestettävien Kansainvälisten Erämessujen yhteydessä.

Tutustu Erämessujen tapahtumasivuihin ja lippuihin.

Lisätiedot

Tiina Laisi-Puheloinen
Toimitusjohtaja, Finnish Business Angels Network (FiBAN)
p. 040 750 7417
tiina.laisi-puheloinen@fiban.org
Lue myös: Puolustus- ja turvallisuusalan startupit tarvitsevat kasvulle rahoituskanavat (Mielipidekirjoitus on Kauppalehdessä maksumuurin takana.)

Jouni Eho
Kaupunginjohtaja, Riihimäen kaupunki
p.  044 767 6674
jouni.eho@riihimaki.fi
Lue myös Riihimäen kaupungin sivuilta: Rii­hi­mä­ki ra­ken­taa uu­den­lais­ta puo­lus­tusa­lan yh­teis­työ­tä

Keith Bonnici
Sijoitusjohtaja, Tesi
p.  040 179 9584
keith.bonnici@tesi.fi
Lue myös Tesin sivuilta: Suomi mukaan Naton miljardin euron innovaatiorahastoon

Sauli Eloranta
Vice president, VTT
p. 040 580 8664
sauli.eloranta@vtt.fi
Lue myös VTT:n sivuilta: Suomeen Naton yrityskiihdyttämö